elke dag dankbaar (4 – 10 februari ’19)

9200000072198098MAANDAG
voor ‘uitslapen’ tot iets voorbij de klok van 8.
voor een vrije dag met de knakkers die vandaag geen school hebben.
voor samen onnozele liedjes verzinnen en (kaart)spelletjes ‘om het hoogst’ terwijl je luikse gehaktballen smult.
voor pakjes bij de voordeur die, ondanks foutieve postcodes, toch (nog) goed terechtkomen.
voor de kekke jasjes in die pakjes; netjes ingepakt met twee strikken in zwarte kant die, zo wordt beweerd, ook uitermate geschikt zijn als blinddoek of voor bondage.
voor de eerste mail met feedback van je redactrice & het feit dat daar een zin als “ik denk dat ik nog nooit zo weinig opmerkingen heb gehad” in staat.

DINSDAG
voor de diepe rust die je – bijna letterlijk – kan voelen inzinken als je een punt zet achter een mentaal vermoeiende uitputtende periode.
voor barbiers die je varkenshaar & baard-met-eigen-willetje toch iedere keer weer netjes in de plooi krijgen.
voor de documentaire ‘brother yusef’ die blijkbaar integraal op Youtube te bekijken is (zoals ik pas ontdekte nadat ik de dvd besteld en betaald had).
voor de vaststelling dat je de voorbije jaren, weliswaar met scha & schande, vallen & opstaan en horten & stoten, leerde om je grenzen (beter) te bewaken.

WOENSDAG
voor babbeltjes over poëzie bij de kassa van de zondvloed.
voor feiten die je goeie buikgevoel en fijne neus voor het programmeren van ‘nog onbekende namen’ voor PidP bevestigen.

DONDERDAG
voor bibliotheken. ondanks chronische bibliofilie.

VRIJDAG
voor het goede nieuws dat ik voortaan 100% – sinds de zomer van 2017 is dat al 50% –  van thuis uit mag werken indien gewenst.
voor al die extra uren die niet langer verloren gaan aan naar kantoor en terug naar huis rijden. vroeger – toen ik nog dagelijks op kantoor werd verwacht – waren er dat naar schatting 500 à 780 per jaar; omgerekend: 21 à 32,5 volledige etmalen die je niet aan je kinderen, je vrije tijd,… kon spenderen.
voor inspiratie voor gedichten die zich in “kleine drama’s” verschuilt.
voor een vuist vol dollars paracetamol na twee dagen schele koppijn.

ZATERDAG
voor loslaten. van een karrenvracht studentica, bijvoorbeeld, die je in de loop van 2,5 decennium bij elkaar verzamelde in mappen, mapjes, doosjes of gewoon in stapeltjes die van hot naar her in huis verhuisden om stof te vergaren.
voor het enthousiasme waarmee andere, nieuwe verzamelaars zich op die spullen storten om de komende decennia een collectie bij elkaar te verzamelen in mappen, mapjes, doosjes of om ze in stapeltjes die van links naar rechts door het huis zwerven stof te laten vergaren tot ook zij weer klaar zullen zijn om los te laten en weer nieuwe verzamelaars zich…enzovoorts, en zo verder.

ZONDAG
voor grote dozen vol papieren zakdoekjes wanneer je sinussen weer es op hol slaan.
voor rukwinden die om het dak jagen en regen die tegen de ramen klettert.
voor de rustgevende ruis die ze voortbrengen als de slaap weer onrustig is.