overval @ huis van de dichter

In april 2018 logeerde ik een week in het Huis van de Dichter – de voormalige woning van dichter Gwy Mandelinck in Watou die 16 weken per jaar dienst doet als schrijversresidentie – om er de eindsprint naar het finale manuscript voor “op de rand van het zwijgen” in te zetten.
Ik had op dat ogenblik alle gedichten die ik in de bundel wilde opnemen al geschreven, geloof ik, en wilde me tijdens die week vooral focussen op de indeling en volgorde.
Tijdens mijn residentie las ik, onder andere, de bundel “Overval” van Gwy Mandelinck.

gwy01

Volgend weekend trek ik terug naar Watou en het Huis van de Dichter om er – samen met Luuk Gruwez, Delphine Lecompte, Astrid Haerens, Peter Mangel Schots, Amina Belorf, Hester Knibbe, Myrte Leffring, Elisa Candela en Frederik Lucien de Laere – weer een nacht te logeren en op te treden op de laatste dag van het kunstenfestival.
Ter voorbereiding van mijn optreden op zondagnamiddag trok ik vanmorgen “Overval” nog eens uit de boekenkast en plots ging het mij weer dagen:
Ieder gedicht in “Overval” bestaat uit 8 versregels, netjes verdeeld over 2 kwatrijnen.
Die vaststelling tijdens het lezen van de bundel riep een aantal uitspraken van Erik Jan Harmens – tijdens een 1-op-1-workshop in Amsterdam eerder dat jaar – over vertrekken/schrijven vanuit de vorm bij me op.

De 34 gedichten die verspreid over de tafel, op stoelen, op de grond voor me lagen in het Huis van de Dichter waren allemaal vertrokken en geschreven vanuit de taal en hadden verschillende lengtes en vormen.

“Wat als…?” ging door mijn hoofd spoken.
En dus werd het (saaie) nadenken over de indeling van mijn bundel tijdens die week afgewisseld met het herwerken en herschrijven van de 34 gedichten om ze allemaal in eenzelfde vorm – 8 versregels per gedicht, netjes verdeeld over 2 kwatrijnen – te gieten.
Daardoor verplichtte ik mezelf om nog meer te schrappen, nog soberder te worden en de gedichten nog meer uit te puren.

Het resultaat was, voor mij in ieder geval, meer dan bevredigend en is u, als u mijn bundel al las, niet onbekend.

gwy02