AUTEUR

in mei 2019 verschijnt bij uitgeverij vrijdag akim a.j. willems’ officiële poëziedebuut. ‘op de rand van het zwijgen’ is een oefening in onzegbaarheid en onderzoek naar het falen van intermenselijke communicatie in een tijdperk waar de communicatietechnische mogelijkheden quasi onbegrensd zijn. de redactie van het literair-culturele tijdschrift DW B – die in maart een voorpublicatie opneemt – spreekt alvast over ‘celan-waardige versregels‘. akim a.j. willems spreekt hen niet tegen.

46179501_500150217134926_6814320289208336384_n

akim a.j. willems publiceerde gedichten in, onder andere, DW B, Humo, Deus Ex Machina, Et Alors? Magazine, Kluger Hans, Tijdschrift Ei, De Titaan, De Optimist, Schoon Schip, Het Gezeefde Gedicht & Gierik-NVT/G. Kortverhalen werden gebloemleesd bij Linkeroever Uitgevers en Uitgeverij Prometheus.

De jury had een uitgesproken favoriet: “Bij een kind in Pompeii” van akim a.j. willems, een strak tijdloos gedicht waarvan we onmogelijk konden gissen of het geschreven was door een man of een vrouw, oud of jong, erudiet of instinctief. Daar houden wij van: wanneer het mysterie bewaard blijft en het ego van de schrijver voorrang geeft aan de inhoud van zijn gedicht. Dit is een gedicht dat je wil herlezen. Wijs en ongrijpbaar, concreet en diepgravend. Ingehouden verontwaardiging en grote ontroering wisselen elkaar af. Straf!

[uit het juryverslag van de Poemtata-poëzieprijs 2016 over het winnende gedicht ‘Bij een kind in Pompeii]

Ik heb een aantal van de novellen in “La maîtresse du pirate” erg mooi gevonden. één in het bijzonder, waarin een vrouw verkracht wordt in een park, maar niet door de man waarmee ze een afspraak had. een paar dagen terug was ik aan het werk met Jean-Claude Carrière aan mijn scenario van “De zwarte tulp” en vertelde hem dat verhaal. hij vond het ‘ook heel wat’; normaal voor de scenarioschrijver van o.a. “Belle de jour” en “Journal d’une femme de chambre”.

[Harry Kümel (Belgisch regisseur) & (Oscar-genomineerd, Frans scenarioschrijver) Jean-Claude Carrière in gesprek over het kortverhaal Het slachtoffer in La maîtresse du pirate. verhalen uit het lustenkabinet (Linkeroever Uittgevers; Atwerpen; 2010)]

Bovendien publiceerde akim a.j. willems in het voorjaar van 2006 met “Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand” een bijdrage over de betekenis en de historische waarde van de studentenliederen van Rodenbach. Men moet al ver in de tijd terug gaan om een dergelijke uitgebreide en goed gedocumenteerde bijdrage terug te vinden.

[Peter van Windekens (voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging Brabant & auteur) over de literair-historische schets Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand. Albrecht Rodenbach & het studentenlied in Omtrent Albrecht Rodenbach. Historisch-literaire schetsen en essays (vzw Albrecht Rodenbach; Roeselare; 216 p.)]

Vrij subversief, tast grenzen af tussen gedicht en toneel.

[De jury van de Turing Gedichtenwedstrijd 2013 over het gedicht Burleske – Berlijnse Bunkerbruiloft]

Celan-waardige versregels.

[kernredactie van DW B]

JUBELEN & JUICHEN!

+ 2013: winnaar Tilburgs DichtTalent.
+ 2015: Top 100 van de Turing-gedichtenwedstrijd met ‘Jan Arends’.
+ 2016: winnaar van de Poemtata Poëzieprijs met ‘Bij een kind in Pompeii’.
+ 2017: laureaat (top 5 van de jury) ‘Gedichten om te koesteren’ van het Kinderkankerfonds met ‘Een stem van naalden’.
+ 2017/2018: het, onder pseudoniem geschreven, gedicht ‘Ge ziet’ was Tip van de Week op Azertyfactor & werd opgenomen in de bloemlezing ‘Mijn Azertyfactor’ van Creatief Schrijven & Uitgeverij Vrijdag.

Advertenties