02 – AUTEUR

“Mensen vragen mij wel eens hoe ik ‘t allemaal verzin.
Ik moet hen dan teleurstellen: ik verzin helemaal niks.
Ik ben een schrijver, geen verzinner!”

[Akim A.J. Willems]

“Als ik geen dichter was, zou ik uit honderden woordwonden bloeden niets zou
mij helpen geen gevleugeld woord geen hemels woord zou het bloeden stelpen.
[Lucebert]

Akim A.J. Willems schrijft niet alleen, hij wordt ook gepubliceerd. Onder andere in Humo, Deus Ex Machina, Et Alors? Magazine, Kluger Hans, Tijdschrift Ei, De Titaan, De Optimist, Schoon Schip, Het Gezeefde Gedicht, Gierik-NVT & bij Linkeroever Uitgevers en Uitgeverij Prometheus.

GEPUBLICEERDE FICTIE & GEDICHTEN

+ Sinatra sings the blues. Sonettentrilogie; in: Humo n° 22/3011, 19 mei 1998

+ De kortverhalen Het meisje & Het slachtoffer; in: La maîtresse du pirate. Verhalen uit het lustenkabinet; Antwerpen; Linkeroever Uitgevers; 2010; 144 p.

+ Lulgedicht; in: 1001 liefdes; s.l.; creatief schrijven; 2010; 118 p.

+ Het kortverhaal Het slachtoffer in: Hard en teder; Nederlandse & Vlaamse erotica; Prometheus/Bert Bakker; 2011; 212 p.

+ De gedichtencyclus Wat weten bomen daar nu van?; in: catalogus bij de expo ‘Kunst…de boom in’ (oktober – december 2012)

+ Het kortverhaal The Victim; in: Et Alors? Magazine (n° 4 – december 2012)

+ De gedichtenreeks Knoop het in je oren I – IV; op postkaart voor de leden van de bibliotheek in Bornem naar aanleiding van Gedichtendag 2013.

+ De gedichten Baas had haast en Burleske – Berlijnse Bunkerbruiloft; in: Kluger Hans (n° 19-20 / december 2013)

+ Het gedicht Burleske – Berlijnse Bunkerbruiloft; in Tijdschrift Ei (#27 / thema ‘heilige huisjes’ / januari 2014)

+ De gedichten Wie zonder zonde is en Ik knoop mijn dood; in De Titaan (n° 1, januari 2014)

+ Het gedicht Ik knoop; in: Verdwalen in het bet van alfa; vzw Oemtata; 2014; 199 p.

+ Het gedicht wie zonder zonde is; in: Dichters in de Prinsentuin – De Oversteek; Uitgeverij Kleine Uil; 2014; 95 p.

+ twee gedichten uit de cyclus (Verzen voor) de jongen in blauw & Nevada; in: het decembernummer (2014) van digitale, culturele magazine De Optimist

+ De gedichten Smügen daten en Er kunda meno aftervik; in: Kluger Hans (n° 24 / januari 2015); onder ’t pseudoniem/alter ego Detlev S. Steiner

+ Het gedicht Biber blekt ut blinke blokker, op de website van Kluger Hans (januari 2015); onder ’t pseudoniem/alter ego Detlev S. Steiner

+ Het gedicht Jan Arends, in: Liegen op een hoger plan (Van Gennep; 2015) & in: Leven als lijfmotief (LevensEinde InformatieForum, Brugge, 2015)

+ Het gedicht (Vers voor) de jongen in blauw, in: Leven als lijfmotief (LevensEinde InformatieForum, Brugge, 2015)

+ De ‘graphic poemsGuligheid I tot & met Gulzigheid V; in het februarinummer (2015) van het digitale, culturele magazine De Optimist

+ De gedichtencyclus Verzen voor de jongen in blauw; in: Schoon Schip – Vlaams-Nederlands Literair & Cultureel Tijdschrift (jaargang 22 / n° 1 / maart 2015)

+ Het gedicht Nevada; als ‘gedicht van de week’ op de website van Stichting Literaire Activiteiten Avier (8 juni 2015)

+ Het gedicht Tweede brief uit de cyclus Droeve liedjes / dito brieven op Het Gezeefde Gedicht (editie januari 2016)

+ Het gedicht in het diepst van de taal; als ‘gedicht van de week’ in WeekUp – Cultureel Weekmagazine (editie 16 juni 2016)

+ Het gedicht Bij een kind in Pompeii; in: Alles in woordenland; vzw Oemtata; 2016

+ De ‘graphic version’ + de audioversie van de cyclus Wat weten bomen daar nu van?; in het septembernummer (2016) van het digitale, culturele magazine De Optimist

+ Het gedicht wij waren geen jongens; in: Kluger Hans (#31; december 2016)

+ Het gedicht Nevada; in: Laureatenbundel Poëzieprijs Boontje 2017

+ Titelloos gedicht (over de moord op M.H. op 24 oktober 1997 in Veelerveen); in: Moordballaden. Op ware moorden gebaseerde gedichten; uitgeverij Vliedorp; 98 p.; 2017

+ Het gedicht blauw schreeuwt…; in: Korreltje Zeezout; Stichting Korreltje Zeezout; 62 p.; 2017

+ De gedichten langs de lanen, kreeg de ochtend toch nog woorden, we hebben bruggen en blauwdruk; in: Gierik-NVT (n° 137 – winter 2017)

+ Het gedicht wij hokken samen in allenigheid…; in: Het Gezeefde Gedicht (mei 2018)

+ 6 gedichten; in: Deus Ex Machina #165 (juli 2018)

VERWACHTE FICTIE & GEDICHTEN

/

GEPUBLICEERDE NON-FICTIE

+ Tussen 1996 en 1999 werkte akim a.j. willems als (eind)redacteur voor Studentikoos (gratis maandblad voor hogeschool- & universiteitsstudenten)

+ akim a.j. willems schreef & publiceerde in de jaren ’90 van de vorige eeuw en bij het begin van deze eeuw talloze student-historische artikelen voor Ons Verbond (tijdschrift KVHV Gent), Cantemus! (brochurereeks Studiant vzw), zijn eigen Bibliotheca Studentica-uitgaven & andere uitgevers.

+ Castrum 1991-2006. 15 jaar ‘vivamus ad codicem!’; antwerpen; castrum; 2006; 126 p.

+ Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand. Albrecht Rodenbach & het studentenlied; in: Omtrent Albrecht Rodenbach. Historisch-literaire schetsen en essays; Roeselare; vzw Albrecht Rodenbach; 2006; 216 p.

+ Sadomasochism & fetish in classic and popular literature; in: Et Alors? Magazine (n° 1 – december 2011)

+ Mr. Pustra; in: Et Alors? Magazine (n° 2)

+ Raccolta Pornografica; in Et Alors? Magazine (n° 3)

+ Vachel Lindsay – slam poet avant la lettre [iets over 100 jaar oude esthetiek, hedendaagse podiumdichters en literaire tijdschriften]; in: Akrostis #2 (januari – maart 2017)

+ Liefste Em, in antwoord op uw schrijven; in Akrostis #4 (sep-dec 2017)

+ Sinds 2018 schrijft akim a.j. willems af & toe recensies voor Cultuurpakt.be.

VERWACHTE NON-FICTIE

+ [er staan momenteel geen non-fictieplannen op de agenda]

JUBELEN & JUICHEN!

+ 2013: winnaar Tilburgs DichtTalent
+ 2015: Top 100 van de Turing-gedichtenwedstrijd met ‘Jan Arends’
+ 2016: winnaar van de Poemtata Poëzieprijs met ‘Bij een kind in Pompeii’
+ 2017: laureaat (top 5 van de jury) ‘Gedichten om te koesteren’ van het Kinderkankerfonds met ‘Een stem van naalden’
+ 2017: het, onder pseudoniem geschreven, gedicht ‘Ge ziet’ was Tip van de Week op Azertyfactor

ANDEREN VERTELLEN ENTHOUSIAST OVER DE AUTEUR

De jury had een uitgesproken favoriet: ‘Bij een kind in Pompeii’ van Akim A.J. Willems, een strak tijdloos gedicht waarvan we onmogelijk konden gissen of het geschreven was door een man of een vrouw, oud of jong, erudiet of instinctief. Daar houden wij van: wanneer het mysterie bewaard blijft en het ego van de schrijver voorrang geeft aan de inhoud van zijn gedicht. Dit is een gedicht dat je wil herlezen. Wijs en ongrijpbaar, concreet en diepgravend. Ingehouden verontwaardiging en grote ontroering wisselen elkaar af. Straf!

[De jury van de Poemtata-poëzieprijs 2016 over het winnende gedicht ‘Bij een kind in Pompeii]

ik heb een aantal van de novellen in la maîtresse du pirate erg mooi gevonden. één in het bijzonder, waarin een vrouw verkracht wordt in een park, maar niet door de man waarmee ze een afspraak had. een paar dagen terug was ik aan het werk met jean-claude carrière aan mijn scenario van de zwarte tulp en vertelde hem dat verhaal. hij vond het ‘ook heel wat’; normaal voor de scenarioschrijver van o.a. belle de jour en journal d’une femme de chambre’.

[Harry Kümel (Belgisch regisseur van o.a. De komst van Joachim Stiller en Eline Vere) & (Oscar-genomineerd, Frans scenarioschrijver) Jean-Claude Carrière over het kortverhaal Het slachtoffer in La maîtresse du pirate. verhalen uit het lustenkabinet (Linkeroever Uittgevers; Atwerpen; 2010)]

ik heb het boek intussen gelezen! je moet blijven schrijven – daarom niet noodzakelijk over sm – zou ik zeggen. ik vond het in ieder geval aangenaam om je comedy-achtergrond toch terug te vinden in je verhalen.

[Roel Tulleneers (comedy-programator van cc de werft in geel) over het kortverhaal Het slachtoffer in La maîtresse du pirate. verhalen uit het lustenkabinet (Linkeroever Uittgevers; Atwerpen; 2010)]

Bovendien publiceerde Akim Willems in het voorjaar van 2006 met ‘Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand’ een bijdrage over de betekenis en de historische waarde van de studentenliederen van Rodenbach. men moet al ver in de tijd terug gaan om een dergelijke uitgebreide en goed gedocumenteerde bijdrage terug te vinden.

[Peter van Windekens (voorzitter van de vlaamse volksbeweging brabant & auteur) over de literair-historische schets Berten Rodenbach had ne vogel in zijn hand. Albrecht Rodenbach & het studentenlied in Omtrent Albrecht Rodenbach. Historisch-literaire schetsen en essays (vzw Albrecht Rodenbach; Roeselare; 216 p.)]

gedichten gekneed uit vette klei & in de traditie van Waits & Beefheart

[Nick J. Swarth – dichter & juryvoorzitter – na de finale van ‘tilburgs dichttalent 2013]

Vrij subversief, tast grenzen af tussen gedicht en toneel.

[De jury van de Turing Gedichtenwedstrijd 2013 over het gedicht Burleske – Berlijnse Bunkerbruiloft]

Advertenties